Samenwerken met de nadruk op werken
juli 15, 2022
Net als alle andere horecaondernemers hebben zij te maken gehad met een crisis van ongekende omvang. Inderdaad, de COVID-pandemie. Tijdens deze voor de hospitality benauwend stille tijd heeft het duo bepaald niet stilgezeten. Zij hebben geïnvesteerd en geschaafd aan hun verschillende horecaconcepten. Dit met onder andere als gevolg, dat er nu aan het Valkenburgse Meer een tent staat (zelfs ook letterlijk) waar je U tegen zegt.
Dit succes is niet het resultaat van alleen ervaring en hard werken. We zien hier ook het vermogen om een crisis werkelijk te benutten.
Wat is het geheim achter dit vermogen? Waarschijnlijk een samenstel van factoren. Hieronder doe ik poging om deze te benoemen;
- Totaal niet bang zijn voor verandering. Sterker nog, de kriebels krijgen als alles
zijn gangetje gaat. - Weten wat je bedrijfswaarden zijn en deze werkelijk kunnen delen met je mensen.
- Je personeel goede redenen geven om te voelen dat jouw onderneming niet inwisselbaar is voor een andere.
- Weten dat je niet alles weet. Kennis en inbreng van anderen uitnodigen.
- Successen onderweg gezamenlijk vieren met de betrokkenen en de maatschappelijke omgeving.
En, o ja, je moet ook wel een beetje geluk hebben met de overheidsfunctionarissen, waarmee je moet samenwerken.
Stel, dat je alleen maar ambtenaren treft, die deel uitmaken van een taskforce of van een visiegroep, regiegroep of stuurgroep (formuleren van ‘oplossingsrichtingen’). Of dat je continu te maken hebt met ambtenaren in denktanks (‘handvatten inventariseren’), aan versnellingstafels (om ‘slagen te kunnen maken’), in (burning) platforms of in regieorganen (evalueren van pilots en verbetertrajecten…). Ja, als je het van die types moet hebben, dan wordt het roeien in een sloot met stroop.
Wat dat betreft, moet je als ondernemer tegenwoordig goed kijken in welke gemeente de ambtenaren bij samenwerken op de eerste plaats nog denken aan werken. Of eigenlijk alleen aan samen.
Deze column is gepubliceerd in INTO business Leiden magazine Zomer 2022
Stamceldonatie krijgt een echt podium
september 19, 2024
Op Wereld Donor Dankdag worden mensen in het zonnetje gezet, die als donor stamcellen hebben afgestaan om het leven te redden van iemand met een ernstige bloedziekte. Helemaal terecht, zo’n dag. Maar ook beetje jammer. Omdat veel te weinig mensen ervan weten. Een goed moment om het te hebben over stamceldonatie wordt zo niet echt uitgebuit. Dat kan anders vonden wij.
Lees meerHandgemaakt: beeldtaal voor THE SWEX
juni 6, 2024
THE SWEX is een online handelsplatform voor mensen, die actief willen beleggen in zeldzame single malt whisky’s. Van de ene kant gaat THE SWEX primair over beleggen. Van de andere kant heeft de waardeperceptie bij een voorgenomen aankoop alles te maken met de heritage van de desbetreffende whisky
Lees meerCiolato: alleen de naam klinkt al goed
maart 11, 2024
Deze had eerst een naam die het volledige aanbod en de ambachtelijkheid niet voldoende weergaf. Of HVDZ daar misschien een oplossing voor had? En dan er achteraan ook maar een passende huisstijl? Na een gedegen traject van naamsontwikkeling viel de keuze op de Ciolato, een naam die recht doet aan de cioccolato en de gelato. […]
Lees meer