Kruisbestuiving is onze grote kracht

november 10, 2020

Het Leidse full-service bureau Hart Voor De Zaak gaat 14 november haar 25e jaar in. Terwijl de wereld en het marketingvak in die tijd radicaal veranderden, blijft Hart Voor De Zaak datgene doen waar ze al die jaren goed in zijn geweest: de doelen van de klant realiseren met relevante communicatie gericht op de juiste doelgroep.

Het Leidse full-service bureau Hart Voor De Zaak gaat 14 november haar 25e jaar in. Terwijl de wereld en het marketingvak in die tijd radicaal veranderden, blijft Hart Voor De Zaak datgene doen waar ze al die jaren goed in zijn geweest: de doelen van de klant realiseren met relevante communicatie gericht op de juiste doelgroep.

Dit interview is gepubliceerd in de Marketing Tribune, nummer 18.

Het aantal kanalen is toegenomen, de creatieve mogelijkheden zijn groter geworden, maar uiteindelijk zijn de doelstellingen van een marketingcampagne nog precies dezelfde als 25 jaar geleden. Je wilt de merkbekendheid vergroten, de merkbeleving veranderen of de sales verhogen”, steekt art director Micha Madera. Hij begon in de jaren ’90 als stagiair bij het full-service bureau en werkt er nu nog steeds. “Onze bedrijfscultuur is uniek. We laten klanten zien dat er vaak veel meer mogelijk is dan zij denken door verder te gaan dan een droge briefing en klanten te verrassen. Bovendien is iedereen gelijk. Een stagiair krijgt hier net zoveel kansen om iets in te brengen als iemand met 40 jaar ervaring. We kennen geen hokjes. Niet als het gaat om klanten – we werken bijvoorbeeld niet met accountteams, maar alle 18 medewerkers werken voor alle klanten – maar ook niet als het gaat om vakgebieden. Een art director haalt wel eens een klant binnen en een accountmanager draagt regelmatig creatieve ideeën aan.”

Ideeën stromen

Dat is ook precies de reden waarom Jacqueline de Groot drie jaar geleden voor Hart Voor De Zaak koos. Ze is Senior accountmanager en werkt al twintig jaar in het vak. “Wij werken inderdaad anders dan de meeste andere bureaus. We hebben de cultuur van een familiebedrijf. We streven liever naar een goede relatie op de lange termijn dan naar winstmaximalisatie op de korte. We laten ons drijven door passie en niet door geld. Daarom investeren we vaak anticyclisch in onze relaties. Een goed voorbeeld is de publiekcampagne ‘Zo blijft Leiden open’, die wij in opdracht van de gemeente Leiden, Centrum Management Leiden en Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Leiden in een week tijd hebben gerealiseerd. Hierin kwam alles samen: onze creativiteit, gedrevenheid, servicegerichtheid en fijne samenwerking met onze leveranciers, waardoor we snel konden schakelen en opleveren. Dat leidde tot gezamenlijk succes.”

Elkaar aanvullen

Vanwege deze energie besloot art director Marta Klement een jaar geleden om zich met haar eigen bureau aan te sluiten bij Hart Voor De Zaak. “Tien jaar lang heb ik mijn eigen bureau gehad. Dat liep goed, er was niet direct een reden om dat te veranderen. Maar toen ik met Hart Voor De Zaak in gesprek ging, merkte ik dat ik het heerlijk vond om met andere ontwerpers te brainstormen, om getriggerd te worden door andere visies of ideeën. Tegelijkertijd kan ik nog wel mijn ondernemerschap kwijt. Voor mij is dat ‘the best of both worlds’.” De Groot is blij met haar komst. “Als millennial vult ze ons team ontzettend goed aan. De diversiteit van ons team is de kracht van ons bedrijf. We zorgen voortdurend voor voldoende capaciteit binnen alle disciplines en zijn op dit moment aan het investeren in het verjongen van ons team. Zo hebben wij bijvoorbeeld onlangs een cutting-edge front end developer aangenomen die, net als Marta, de rest van het team inspireert met zijn ideeën. Tegelijkertijd leren die jonge mensen veel van de ‘oude rotten in het vak’, die al zo ontzettend veel ervaring hebben. We houden elkaar scherp en leren van elkaar. Er is een groot onderling respect en we weten van elkaar goed waar iemands kracht ligt. Daarom werken we niet met vaste teams, want dat zou betekenen dat je klanten die breedte aan ervaring en achtergronden ontzegt.”

Passie

Nuchterheid in combinatie met hard werken maar ook hard genieten, dat is wat Hart Voor De Zaak kenmerkt. We werken voor landelijke merken zoals Somfy, Justlease, Proact, Scotch Whisky International, Villa ArenA en het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren. Maar ook voor klanten met een regionale focus zoals Rijneke Boulevard of Big Shops Rotterdam. Niet alleen b2b- en b2c-bedrijven maar ook gemeenten en musea weten de weg naar het Leidse bureau te vinden. Er vindt ook volop kruisbestuiving plaats tussen de klanten onderling. Zo heeft Hart Voor De Zaak zich de afgelopen tien jaar gespecialiseerd in OR-communicatie en OR-verkiezingen, wat bijvoorbeeld bij de gemeente Maastricht leidde tot een historische opkomst van 80% van alle medewerkers.

Hart Voor De Zaak levert alle diensten die je van een full-service bureau mag verwachten en werkt samen met partners op aanpalende gebieden. De slogan van het bureau is: ‘Moeten ze bij u zijn, dan moet u bij ons zijn’. Dat is in al die jaren nooit veranderd, zegt Madera. “De wereld verandert continu en onze campagnes veranderen mee, maar de ziel van ons bedrijf is in al die jaren hetzelfde gebleven. “Onze medewerkers krijgen de ruimte om die dingen te doen waar hun hart sneller van gaat kloppen. We kijken met een frisse blik naar de uitdagingen van onze klanten. Dat doen we niet alleen reactief, maar ook proactief. Voor sommige klanten werken we al meer dan 20 jaar. Dat lukt alleen als je ze continu kunt blijven verrassen. In moeilijke tijden dansen we op de vulkaan en in de goeie tijden vieren we de successen. Dat is zeldzaam in ‘the world driven by money’. Wie de familieprincipes hoog heeft staan, voelt zich bij ons thuis”, besluit Klement.

Wilt u ook eens praten of onze aanpak iets voor u is, stuur dan een bericht of bel ons op 071 523 07 91.

Handgemaakt: beeldtaal voor THE SWEX

juni 6, 2024

THE SWEX is een online handelsplatform voor mensen, die actief willen beleggen in zeldzame single malt whisky’s. Van de ene kant gaat THE SWEX primair over beleggen. Van de andere kant heeft de waardeperceptie bij een voorgenomen aankoop alles te maken met de heritage van de desbetreffende whisky

Lees meer  

Ciolato: alleen de naam klinkt al goed

maart 11, 2024

Deze had eerst een naam die het volledige aanbod en de ambachtelijkheid niet voldoende weergaf. Of HVDZ daar misschien een oplossing voor had? En dan er achteraan ook maar een passende huisstijl? Na een gedegen traject van naamsontwikkeling viel de keuze op de Ciolato, een naam die recht doet aan de cioccolato en de gelato. […]

Lees meer  

Stamceldonatie als TikTok-conversatie

maart 8, 2024

Over het doneren van stamcellen bestaat een aantal misverstanden. Die kunnen alleen maar verdwijnen als iemand even de tijd neemt om te kijken wat stamceldonorschap inhoudt. Op TikTok? Nee, natuurlijk niet. Op een landingpage van Matchis. En waarom zou een jongere die van zichzelf “een geefmentaliteit” heeft daar gaan kijken? Omdat het onderwerp voorbijkwam op […]

Lees meer