CASE Scotch Whisky International

februari 12, 2021

Toen het bedrijf begon, heette het The Whisky Talker. Die naam deed niets tekort aan de kennis en het karakter van zijn oprichter Michel Kappen. Deze ooit alcoholmijdende flegmatieke linksbuiten liep op een dag per ongeluk het ongekende smakenspectrum van Single Malt whisky binnen. Kappen groeide uit tot een prominente en internationaal gewaardeerde ambassadeur van dit distillaat. Ondertussen werd steeds duidelijker, dat een fles whisky veel meer kan bevatten dan smaak en traditie: beleggingsrendement.

Traditie en authenticiteit kunnen elkaar wel eens in de weg zitten. Denk bijvoorbeeld aan het soort letters dat je ziet op een Oudt Hollants Pannekoeckenhuys uit 1982. Die typeerden de huisstijl van The Whisky Talker toen wij in 2003 voor hem aan de slag gingen. Nergens voor nodig dat soort oubolligheid. Single Malt Whisky heeft echte en levende wortels in eerdere tijden. Die lieten we zien in een logo dat getuigt van twee aspecten. De Keltische cultuur en de bijzondere positie die de Duir, de eik, daarin inneemt. Alles wat een whisky door rijping opdoet aan smaak komt uit het eikenhout waarop het distillaat wordt opgevoed.

The Whisky Talker zag het als zijn opdracht om steeds meer mensen in aanraking te brengen met de smakenrijkdom uit de Schotse whiskywereld. Bij The Whisky Talker kon je de mooiste flessen kopen. Of een fantastische proeverij bestellen. Er was niet gauw iemand te vinden met zo’n assortiment en kennis. Kappen had deze mede opgebouwd tijdens veelvuldige bezoeken aan Schotland. De whiskyreizen leerden, dat er ook zoiets bestaat als onafhankelijke bottelaars. Dit zijn bedrijven die whiskyvaten kopen bij de distilleerderij en de inhoud daarvan uitbrengen onder eigen naam. Maar mét vermelding van de oorspronkelijke distilleerderij. The Whisky Talker besloot dit ook te gaan doen.

Zo ontstond MOÓR een serie van unieke bottelingen, waarin ruim 50 Schotse distilleerderijen –gesloten en nog actief– vertegenwoordigd zijn. Hart Voor De Zaak ontwierp de productlijn van MOÓR: de huisstijl, de fles, de collectors-verpakkingen en de verpakkingen van de proefflacons. Presentatiedozen met proefflacons worden met name aangeboden aan gasten van hotels en clubs in het topsegment. Het streven om in de MOÓR-collectie elke Schotse distilleerderij vertegenwoordigd te zien, stuitte op een interessant probleem. Bepaalde distilleerderijen waren opgehouden met het verkopen van vaten uit voorraad aan onafhankelijke bottelaars. Hoofdreden: de vaten konden zij –met name als het als het oudere vaten betrof– veel te goed zelf gebruiken.

Wereldwijd was (en is) de vraag naar Schotse whisky aan het groeien. De productie van een vat van, zeg 25 jaar oud, kan je niet snel opschroeven. Kortom, oudere vaten whisky zijn schaars aan het worden. De effecten daarvan waren niet alleen te zien in de stijgende vatprijzen. Ook bij een bepaalde groep van Single Malt whisky op fles begon het effect van schaarste zichtbaar te worden. Ook mensen die geen whisky-verzamelaar zijn, kregen af en toe wat mee van de stijgende waarde van zeldzame whisky. Als er bijvoorbeeld een fles 60 jaar oude Macallan uit 1926 werd geveild, die dan 1,7 miljoen euro opbracht. Ook wie zich bezighield met het verzamelen, keek op van zo’n prijs. Maar stomverbaasd was de verzamelaar niet. Zij herkenden de trend. Jaar in jaar uit lieten allerlei whisky’s een positieve prijsontwikkeling zien.

Voor deze groep van verzamelende kenners startte The Whisky Talker een eigen digitaal platform. Hierop konden zij veilig hun whisky’s gaan verkopen en aankopen. Een beurs dus. Deze World Whisky Index voorzagen we van strategisch advies, communicatie en een huisstijl. Voor een verzamelaar/belegger is het erg handig als hij de verhandelde flessen niet fysiek in huis hoeft te nemen of te versturen naar een nieuwe eigenaar. Alleen moet er dan wel een organisatie zijn, die erop let dat de fles überhaupt bestaat, niet is vervalst, veilig is opgeslagen en netjes staat geadministreerd als eigendom van de meest recente koper. Dit betekent dat er ergens een groot beveiligd magazijn moet zijn met daarin een schatkamer aan zeldzame tot zeer zeldzame Single Malt whisky’s. Dat werd Scotch Whisky International, de opvolger van The Whisky Talker. Hoofdkantoor en opslag van flessen bevinden zich in Sassenheim; de opslag van vaten bevindt zich in Elgin, Schotland.

Het financiële aspect van zeldzame whisky bleef winnen aan dynamiek. In 2014 kreeg Michel Kappen vergunning van de AFM om zeldzame Schotse whisky’s aan te bieden als belegging. Sinds die tijd weet Scotch Whisky Investments beleggers in Nederland en daarbuiten te interesseren voor een markt, die structureel in het teken staat van schaarste. Om een idee te geven: de prijsontwikkeling van de 1.000 meest gevraagde Schotse Single Malt Whisky’s laat de afgelopen vijf jaar een stijging zien van gemiddeld 23% per jaar. In de afgelopen 10 jaar nam de waarde van zeldzame whisky’s toe met 564%. Uiteraard hebben we hier te maken met een nichemarkt in de beleggingswereld. Scotch Whisky Investments managet vandaag de dag whiskyportefeuilles met waardes tot 10 miljoen euro. Wonderlijk, hoe we hier zijn beland. Al 19 jaar werken voor eigenlijk-niet dezelfde klant.

TIEJAAALALIE*

juni 27, 2023

Deze tekst gaat over Jos Robijn. Onze Jos, die al bij Hart Voor De Zaak werkte toen ons bedrijf nog niet bestond. Die op zijn pensioendatum de collega’s trakteerde op taart en weer achter zijn computer kroop. Jos hield van bezig zijn. En wij hielden van Jos.

Lees meer  

Nieuw gezicht voor meubelketen HACO

oktober 25, 2022

Het bekende groengeel is georiënteerd op het verleden. De kleurencombinatie verwijst naar de lokale oorsprong van HACO Wonen & Slapen: Den Haag. De rechttoe rechtaan vormgeving roept vaak associaties op met een klus- en gereedschapswinkel. Ook dat is historisch verklaarbaar. Ooit haalden mensen kwaliteitshout voor keukens en kasten bij winkels van de HAagse COmbinatie. Vierde […]

Lees meer  

Gen Z verdient beter

oktober 24, 2022

Prestatiedruk Het algemene beeld is dat jongeren succesgericht zijn, stressgevoelig en daardoor vrij kwetsbaar. Ze maken zich zorgen of ze wel zullen slagen in deze prestatiemaatschappij. Een recent onderzoek van de overheid naar prestatiedruk bij jongeren toont aan dat ruim 62 procent stress ervaart en als gevolg daarvan ook veel depressiviteit. Slapend rijk Jongeren lijken […]

Lees meer